Αλήθειες και μύθοι για τη συμβουλευτική και τη ψυχοθεραπεία.

Αλήθειες και μύθοι για τη συμβουλευτική και τη ψυχοθεραπεία.

Ακούμε συχνά ότι η βοήθεια από έναν ειδικό κρίνεται απαραίτητη ή ότι στην Αμερική ο καθένας έχει τον προσωπικό του ψυχαναλυτή. Ή επίσης όταν ακούμε ότι κάποιος επισκέπτεται ψυχολόγο σκεφτόμαστε ότι είναι ψυχικά ασθενής. Ακόμη συχνά σκεφτόμαστε τι τον χρειάζομαι τον ψυχολόγο; Τι είναι αλήθεια λοιπόν και τι μύθος γύρω από τη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία.

            Όλοι οι άνθρωποι όταν είμαστε προβληματισμένοι και ανασφαλείς νιώθουμε την ανάγκη να μιλήσουμε σε κάποιον που θα μας ακούσει προσεκτικά σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον όπου θα κυριαρχεί η εμπιστοσύνη και η εχεμύθεια, όπου θα μας αποδεχτούν άνευ όρων και κάποιος θα δει τον κόσμο μέσα από τα δικά μας μάτια χωρίς να μας κρίνει για τις επιλογές μας.

            Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι πολλαπλά. Οι ατομικές και κοινωνικές ανάγκες, η αύξηση της ανεργίας , οι αλλαγές στη μορφή της οικογένειας, οι αλλαγές στο θεσμό του σχολείου, στην εργασία και στην οικονομία συνιστούν έντονη την ανάγκη της ύπαρξης της συμβουλευτικής.

            Τι είναι η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία και σε ποιους απευθύνεται

            Δεν είναι εύκολο να διαφοροποιήσουμε που τελειώνει και που αρχίζει η ψυχοθεραπεία. Ως συμβουλευτική σχέση ορίζεται ως μια άνετη σχέση, μέσα σε μια επιτρεπτική και σχετικά αρμονική ατμόσφαιρα, που χαρακτηρίζεται από αυθόρμητο, ειλικρινές και εμφανές ενδιαφέρον για τον άλλον.

            Η μόνη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας είναι ότι η ψυχοθεραπεία στηρίζεται σε μεγαλύτερο βάθος, εστιάζει περισσότερο στην ψυχοπαθολογία ενώ στο χώρο της συμβουλευτικής μας ενδιαφέρει το υγιές.

            Στη συμβουλευτική δε δίνονται συμβουλές. Ο καλός σύμβουλος είναι αυτός που δε δίνει συμβουλές, αλλά βοηθά τον άλλο να αναπτύξει το πρόβλημά του και να δει την πολυπλοκότητά του, να συνειδητοποιήσει τι δεν λειτουργεί σωστά και τέλος να το αλλάξει.

Αλήθειες και Μύθοι

Η συμβουλευτική είναι μόνο για ψυχικά ασθενείς

Μύθος: Η πλειονότητα των ανθρώπων που επισκέπτονται έναν σύμβουλο έχουν φυσιολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι κάθε μέρα, όπως άγχος, κατάθλιψη λόγω δυσκολιών στη διαπροσωπική ζωή και στον τομέα της εργασίας. Η δουλειά του συμβούλου είναι να σας βοηθήσει να δουλέψετε την επίλυση ενός προβλήματος και να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση γύρω από τον εαυτό σας, τις σχέσεις σας και τα μοτίβα ζωής σας.

Ο σύμβουλος ίσως με κρίνει ή δεν εγκρίνει τον τρόπο ζωής μου

Μύθος: Ο σύμβουλος είναι αντικειμενικός και αμερόληπτος. Ο σύμβουλος έχει ενσυναίσθηση, είναι αυθεντικός, δέχεται τον άλλο άνευ όρων, ικανός να ακούσει οτιδήποτε χωρίς προκατάληψη.

Οι σύμβουλοι δε μιλάνε και δε λένε τίποτα για τον εαυτό τους

Αλήθεια: Η συμβουλευτική εστιάζει στο συμβουλευόμενο και όχι στο σύμβουλο ωστόσο κάποιες φορές προβαίνει σε αυτοαποκαλύψεις όταν κρίνει ότι είναι αναγκαίο  και θα βοηθήσει το συμβουλευόμενο να πάει τον τρόπο σκέψης του παρακάτω.

Ότι λέγεται στο δωμάτιο του συμβούλου μένει στο δωμάτιο του συμβούλου

Αλήθεια: Ο σύμβουλος δεσμεύεται ότι θα τηρήσει εχεμύθεια σε οτιδήποτε ειπωθεί κατά τη συμβουλευτική διαδικασία και δεν πρόκειται να συζητηθεί με κάποιον άλλον. Σε ελάχιστες περιπτώσεις καταπατείται η εχεμύθεια για τις οποίες ενημερώνεται ο συμβουλευόμενος πριν την έναρξη της συμβουλευτικής διαδικασίας.

Η συμβουλευτική είναι χρονοβόρα και κοστίζει χρήματα

Μύθος: Εξαρτάται από το σύμβουλο. Οι περισσότεροι σύμβουλοι όμως προσφέρουν μακροχρόνια και βραχύχρονα θεραπευτικά συμβόλαια. Το είδος του συμβολαίου εξαρτάται από το είδος του αιτήματος του πελάτη. Συχνά ο σύμβουλος προσφέρει ένα βραχύ συμβόλαιο 6-8 συνεδριών που επανεξετάζεται. Οι περισσότεροι σύμβουλοι πλέον παρέχουν ειδικές τιμές ώστε να είναι προσιτή στο κοινό.



Comments are closed.